Det finnes mange grunner til at man kan ønske å overføre penger til Filippinene. Noen sender penger til en kjæreste eller familie som bor der. Andre skal på en lengre ferie og vil være sikre på å ha tilgang til midler under oppholdet. Enkelte har kanskje bodd i landet tidligere og har behov for å flytte verdier tilbake til Filippinene. Uansett hva årsaken er, er det lurt å undersøke de ulike metodene på forhånd, slik at du unngår unødige gebyrer og problemer.

Filippinene er et samfunn hvor kontanter fortsatt er svært utbredt. Mange transaksjoner håndteres helst ansikt til ansikt, enten det er å kjøpe mat på markedet eller betale en regning. Derfor er det viktig å planlegge for at du mest sannsynlig vil trenge en del kontanter når du oppholder deg i landet. Samtidig blir det stadig enklere å overføre penger elektronisk, så det er nyttig å kjenne til både moderne og tradisjonelle muligheter for pengeoverføringer.

Årsaker til å overføre penger til Filippinene

Noen overfører penger fordi de har en filippinsk kjæreste eller ektefelle, og de ønsker å bidra til husholdningen der nede. Det kan også være at du driver med forretninger som innebærer kjøp eller betaling av varer, og at leverandøren holder til i Filippinene. Videre kan du selv bo i Norge mens du eier en bolig i Filippinene, eller kanskje du er på visitt hos slektninger i lang tid og må ha penger til dagligdagse utgifter.

I slike situasjoner er det greit å vite om du får best betingelser og minst mulig stress ved å bruke nettbaserte tjenester, om du bør gå innom et fysisk overføringskontor, eller om det er bedre å benytte et eller flere internasjonale betalingskort. Ulike behov gjør at valgene varierer fra person til person, og det skader ikke å kjenne til alternativene.

Vanlige metoder for pengeoverføring

Det finnes flere typer tjenester som gjør det mulig å sende penger fra Norge til Filippinene. Noen av de mest kjente er Wise, Revolut, Western Union og Remitly. I tillegg kan du ofte foreta en vanlig bankoverføring direkte fra en norsk konto til en filippinsk konto. Hver metode har ulike kostnader, valutakurser og eventuelle gebyrer.

Wise er blitt populært for sine oversiktlige kostnader og relativt gunstige valutakurser. Tjenesten lar deg opprette en brukerkonto og sende penger til ulike land. Du ser ofte gebyret på forhånd, og overføringen kan gjøres direkte fra en norsk bankkonto eller et bankkort. Det samme gjelder Revolut, som også gir deg et flervalutakort. Begge er gode løsninger dersom du setter pris på en brukervennlig app, og ønsker en forutsigbar kurs når du sender beløp i filippinsk peso (PHP).

Western Union og Remitly

Western Union er en gammel traver når det kommer til å sende penger internasjonalt. Du kan gjøre dette digitalt eller ved å oppsøke et fysisk kontor. I Filippinene er det hundrevis av steder man kan hente Western Union-overføringer, inkludert mange som holder åpent kvelder og helger. Gebyrene kan være høyere enn hos mer moderne nettbaserte tjenester, men hvis mottaker ikke har bankkonto og trenger kontanter fort, er dette fortsatt et alternativ.

Remitly spesialiserer seg også på pengeoverføringer til land i Asia. De har ulike uttakssteder og samarbeider med flere banker på Filippinene. Av og til har de kampanjetilbud for nye brukere der kursen og gebyret er ekstra gunstig. Men som med alle aktører bør du sjekke gjeldende vilkår og sammenligne den faktiske valutakursen, fordi dette kan påvirke hvor mye mottakeren faktisk får ut av beløpet.

Direkte bankoverføring

Dersom du eller mottakeren har en filippinsk bankkonto, er det også mulig å overføre penger direkte fra Norge. Dette kan være en løsning om summen er stor og du vil ha kontroll med transaksjonen gjennom din egen bank. Ulempen er ofte at norske banker tar et høyere gebyr for utenlandsbetalinger til land utenfor Europa, og at mottakerbanken også kan trekke egne gebyrer.

Overføringstidene kan variere fra noen dager til over en uke, avhengig av hvilken bank du bruker og hvilken valutavei overføringen må gå. Før du setter i gang, bør du dobbeltsjekke at du har riktig SWIFT/BIC og kontonummer (IBAN om tilgjengelig). Det er også lurt å finne ut hvilke gebyrsatser som gjelder, slik at du ikke får ubehagelige overraskelser.

Bruk av norske kort og minibanker

Mange turister og fastboende nordmenn i Filippinene velger å ta ut penger i minibanker med et norsk betalingskort. Dette er ofte den mest fleksible metoden når du trenger kontanter fortløpende. Noen banker i Norge gir deg muligheten til gebyrfrie eller gebyrreduserte uttak i utlandet, mens andre kan ta litt ekstra betalt. Det er lurt å forhøre seg med din norske bank om betingelsene, spesielt hvis du planlegger hyppige uttak i Filippinene. Revolut og Wise debetkort er gode mellomløsninger her.

Minibanker er utbredt i større byer som Manila, Cebu og Davao, samt på mange turiststeder. Ulempen er at det noen ganger er begrenset hvor mye du kan ta ut per uttak, og hver minibank kan trekke et ekstra gebyr per transaksjon (typisk rundt 200 pesos eller mer). Det er viktig å ha flere kort tilgjengelig i tilfelle ett kort blir blokkert, eller minibanken ikke godtar akkurat det kortet du forsøker å bruke.

Åpne konto på Filippinene

For å unngå stadig høye minibankgebyrer og valutaspørsmål, kan det være en løsning å åpne en lokal bankkonto i Filippinene. Prosessen varierer fra bank til bank, men ofte trenger du gyldig oppholdstillatelse eller et visum som varer en stund. Du må også kunne identifisere deg, gjerne med pass, og i noen tilfeller kreves lokale referanser eller dokumenter som bekrefter adresse i Filippinene.

Utlendinger som er i landet på turistvisum, opplever ofte at banker ikke vil åpne konto for dem. Er du derimot på et langvarig visum eller oppholdstillatelse (f.eks. pensjonistvisum eller arbeidsvisum), er sjansene større. Enkelte banker er mer fleksible enn andre, så det lønner seg å sjekke flere banker for å finne en som aksepterer din status. Det vil vanligvis kreves at du har anskaffet deg et "alien registration card - ACR I CARD".

Bankenes sikkerhet og risikovurdering

Filippinske banker har systemer for å beskytte kundenes innskudd, men sikkerheten er ikke alltid helt på samme nivå som i Norge. Det finnes en sikringsordning som dekker innskudd i tilfelle en bank skulle gå under, men maksbeløpet er ofte lavere enn i norske banker. Du bør derfor ikke sette inn større summer enn du har råd til å risikere.

Det er også viktig å være oppmerksom på valutasvingninger når du setter inn penger på en filippinsk konto. PHP kan svinge opp og ned mot norske kroner eller amerikanske dollar. Er beløpet stort, kan du oppleve gevinster eller tap på grunn av kursendringer over tid. Sørg derfor for å følge med på valutakursen hvis du har planer om å veksle store summer frem og tilbake.

Kryptovaluta som et alternativ

Noen vurderer kryptovaluta, som Bitcoin, som en løsning for å overføre penger internasjonalt. Fordelen er at overføringen kan gå raskt, og man unngår i utgangspunktet gebyrer fra tradisjonelle banker. Ulempen er at du må finne et sted å veksle Bitcoin eller annen krypto til filippinsk peso på Filippinene. I større byer som Cebu kan det finnes vekslingskontorer eller kryptobørser som tar imot digital valuta og utbetaler kontanter.

Krypto er fortsatt et relativt nytt fenomen i landet, og regelverket kan endre seg. I tillegg er svingningene i verdi ofte større enn for tradisjonelle valutaer. Du bør bare overføre summer du tåler å tape, og være sikker på at mottakeren faktisk kan konvertere kryptovalutaen til penger de kan bruke i det daglige. Men for teknisk interesserte eller erfarne brukere av krypto, kan dette være et hendig alternativ.

Gull som betalingsmiddel

Noen kan finne det praktisk å ta med seg gullmynter eller smykker hvis de allerede har det. Gull er ansett som en verdifull vare i Filippinene, og mange gullhandlere tilbyr deg å kjøpe gull direkte om du ønsker å veksle det i lokal valuta. Dette krever imidlertid at du vet hvordan gullprisen ligger an, og at du finner en pålitelig kjøper.

Dersom du reiser med gullmynter eller gullsmykker, bør du være klar over tollregler og sikkerhetskontroller. Mengden du kan ta med av verdisaker og kontanter, uten å deklarere det, er begrenset både i Norge og i Filippinene. Det er smart å undersøke hvilke regler som gjelder, slik at du ikke havner i trøbbel hos tollen. Dette kan også skje ved utreise, ikke bare ved innreise til Norge.

Advarsel mot å ta med norske sedler

Selv om man kanskje har en bunke norske sedler liggende, er det ikke nødvendigvis lurt å putte dem i kofferten og ta dem med til Filippinene. Det kan være svært vanskelig å finne noen som aksepterer norske penger for veksling på gatenivå, og de få som gjør det, tilbyr ofte en dårlig kurs. Bakgrunnen er at det er krevende for filippinske vekslingskontorer å få satt norske kroner tilbake i omløp, grunnet strenge norske regler for bekjempelse av hvitvasking.

Har du lyst til å ta med deg penger i kontanter, bør du heller satse på amerikanske dollar, euro eller filippinske pesos. Dette er valutaer som er mer gangbare i landet, og du vil sannsynligvis få mer igjen for pengene hvis du må veksle dem under oppholdet. Likevel er det ofte billigere å ta ut i minibank eller bruke kortet ditt til å handle direkte i butikk.

Grense for kontanter og verdisaker

Før du reiser fra Norge til Filippinene, kan det være lurt å sette seg inn i reglene rundt hvor mye du kan ta med av kontanter og verdisaker. Per i dag er det en regel om at du skal deklarere ved tollkontoret om du har mer enn et visst beløp i kontanter eller gjenstander med høy verdi. Dette gjelder ikke bare norske kroner, men også om du reiser med store summer i utenlandsk valuta, gull eller andre verdier.

Kryssing av landegrenser med store pengebeløp kan fort skape hodebry, særlig om du ikke har gjort deg kjent med gjeldende lover og regler på forhånd. Det kan i verste fall føre til at pengene blir beslaglagt. Selv om du har ærlige intensjoner, kan det oppstå mistanke om hvitvasking eller kriminalitet. For å unngå alt dette er det enklest å bruke elektronisk overføring, kort, eller lokale bankkonti når du trenger større beløp i Filippinene.

Å finne den beste løsningen

Det finnes ingen fasit på hvilken metode som er best for alle. Noen trenger en rask overføring til familie på landsbygda der en fysisk agent er mest praktisk. Andre setter pris på laveste gebyr og er villige til å gjøre alt via nettet. Valg av metode avhenger ofte av hvor ofte du overfører penger, hvor store beløp det er snakk om, og hvor mottakeren bor.

Når du sender penger regelmessig, kan du spare mye over tid ved å finne en aktør som tar lave gebyrer og har gunstige valutakurser. Hvis du bare trenger en engangsoverføring, betyr kanskje brukervennlighet mer enn den absolutt rimeligste løsningen. Mange kombinerer flere løsninger, for eksempel et kort for minibankuttak til daglige kontanter, og en spesiell overføringsapp når større summer skal sendes.

Viktigheten av forberedelser

Før du legger ut på en lengre reise, kan du vurdere å søke råd i banken din om hvilken tjeneste de anbefaler, og om de har spesialavtaler med banker i Filippinene. Det kan være nyttig å fordele penger på flere kort, slik at du har en backup hvis det ene kortet slutter å fungere eller blir sperret. I tillegg bør du ha oversikt over valutakursen, slik at du vet omtrent hvor mye du kan forvente å få i pesos.

Om du vil åpne en lokal konto i Filippinene, kan du forhøre deg med andre nordmenn eller utlendinger som har gjort det samme. Noen banker tilbyr enklere vilkår enn andre, og det kan være lurt å starte prosessen tidlig hvis du planlegger et lengre opphold. Dokumentkravene kan variere, og det er ikke garantert at du får konto på dagen. Vær derfor tålmodig og sørg for å ha alternative løsninger i overgangsfasen.

Praktiske tips på stedet

Ved ankomst i Filippinene kan du prøve minibanker på flyplassen først, men vær forberedt på at noen kan være tomme for kontanter, spesielt hvis du ankommer på kveldstid eller rett etter en høytid. Det kan også være et tak på hvor mye du får tatt ut i en enkelt transaksjon. Om du trenger mer penger, kan du gå til en annen minibank i området. På dagtid kan du også veksle i offisielle vekslingsboder eller i banker, men da trenger du gjerne pass for legitimering.

Mange store kjøpesentre har minibanker med aircondition og sikkerhetsvakter. Dette kan føles tryggere enn å bruke en minibank utendørs, spesielt på kveldstid. Det kan likevel lønne seg å se over minibanken for tegn på skimmingutstyr. Dette er en generell forsiktighetsregel, uansett hvilket land du befinner deg i. Om du står fast eller har tekniske problemer med kortet, er det lurt å ha en mobilbankapp tilgjengelig, slik at du kan sjekke saldo og eventuelle sperringer.

Les mer om håndtering av penger på Filippinene her.

Fordeler med å planlegge

Mange som oppholder seg i Filippinene over lengre tid, finner ut at en kombinasjon av metoder er det beste. For eksempel kan man bruke en tjeneste som Wise eller Revolut for å flytte over et større beløp til sin filippinske konto. Deretter kan man til daglig ta ut mindre summer i minibanken eller betale med kort der det aksepteres. På den måten unngår man å drasse rundt på store mengder kontanter, og man unngår også gjentatte og dyre minibankgebyrer.

En annen faktor å ta hensyn til er at kort kan ha daglige uttaksgrenser. Hvis du glemmer å si fra til din norske bank at du skal til Filippinene, kan det oppstå sperringer i kortbruk, fordi banken tror det foregår mistenkelige transaksjoner i et «uventet» land. Husk derfor å varsle banken om reiseplanene dine, og vurder å skru av regionsperre hvis banken din praktiserer det.

Siste tanker om ulike løsninger

Det finnes et hav av muligheter, og hva du velger avhenger av både personlige preferanser og praktiske hensyn. De tradisjonelle overføringsbyråene er fortsatt nyttige hvis du trenger å sikre kontantutbetaling til en mottaker som ikke har bankkonto. De moderne app-baserte aktørene er populære om både sender og mottaker er komfortable med digitale løsninger.

På Filippinene vil du nesten garantert støte på situasjoner der kontanter er det eneste godkjente betalingsmiddelet, spesielt utenfor de store byene. Da er det greit å ha planlagt hvordan du får tak i pesos. Husk også å sjekke valutakursen når du setter opp overføringer, så du får best mulig verdi for pengene dine. Hver filippinsk bank, vekslingskontor eller tjenestetilbyder har sitt eget gebyrsystem og kurs, og det er lov å shoppe litt rundt før du bestemmer deg.